21 Kasım 2017 Salı

Empati..

        Sözlükteki anlamına bakarsak empati, bireyin kendini başkalarının yerine koyabilme yetisi demektir. Hayatımızda çok önemli yere sahiptir. Yaşanan anlaşmazlıkların, çatışmaların temelinde empati eksikliği yatar. Fazlası da iyi değildir aslında.. Herşeyin aşırısı zararlıdır ama empatinin aşırısı hayatı zehir eder. Başkalarına göre kurulan bir hayat, karakterinden taviz verme ve karşındaki kişilerin söylemleri kişi için son derece önemlidir. Aşırıya kaçmamak suretiyle empati yapmak; sosyal ilişkileri geliştirmek, kişiye farklı açılardan olaylara bakabilme yetisi, aile-iş-özel hayatında birçok problemi çözebilme yetisi, kişiye gerekli farkındalığı kazandırma yetisi ve kişi gelişmeyi istediği taktirde birçok yetiyi kazandırmaktadır. Kişisel gelişimin ilk adımıdır.



        Bazı entel ve konuya hakim kişiler, (ki bunun içinde toplumun önde gelen kişileri de vardır) kişisel gelişimin tek başına yetersiz olduğunu varsayarlar. Yine bazı muhafazakar çevrelerde kişisel gelişimin insanı bencilleşmeye ittiğini öne sürerler. Olaya baktıkları açıdan bakarsak kendilerine göre haklı bir sebepleri olabilir bununla birlikte şahsi fikrim kişiler kendini geliştirmeden o toplumda gelişemez. Cemaatleşme olgusu üzerinden itiraz edilen kişisel gelişime zaten kafadan bir itirazım söz konusu ama o konuya daha sonraki yazılarımda "Kişisel Gelişim ve Muhafazakarlık" başlığı altında değineceğim.

       Etrafımızda belki de her gün farklı empatisizlik örneklerini görebiliyoruz. Trafikte, yaya geçitlerinde yayalara yol vermemek en sık görülen empatisizlik çeşidi olarak hemen göze batıyor. Engelli park yerine park etmek yada başkalarının mutsuzluğundan kendine mutluluk çıkarmakta en çok görülenlerden ama toplumun büyük çoğunluğunda gördüğüm, belki de özel sebeplerden dolayı etrafımda biri yaptığında hemen fark edebildiğim bir durum olan, kişilerin başkalarının annelerine, kardeşlerine veya tanıdıklarına bakarken takındığı beden dili ile kendi annesine, kız kardeşine veya herhangi bir kadın tanıdığına bakılırken ki aldığı şekil 180 derece farklı olabiliyor. Aslında bu durumu özetleyen çok güzel bir söz var ve bu durumu herkes hayatında uygulayabilse kişisel gelişimden toplumsal gelişime doğru giden yolda büyük bir mesafe alırız.

SANA YAPILMASINI İSTEMEDİĞİN BİR ŞEYİ BAŞKASINA YAPMA..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Travma..

                    Stres, genelde bilinenin aksine dozu aşılmadığı zaman faydalı da bir şeydir. Stres ile karşılaşan kalp, vücut ka...

Bu Blogda Ara